Natur pasningsordning


Jeg samarbejder med Friluftsrådet i projekt Grønne Spirer, er certificeret Grøn pasningsordning og tildelt det grønne flag. Dette indebærer at børnene dagligt er ude og får stiftet bekendtskab med de forskellige vejrtyper, får lov at mærke vinden mod ansigtet, få jord under neglene og nærstudere naturen. Vi beskæftiger os med fra jord til bord, hvorfor vi har vores egen lille køkkenhave, som vi passer sammen og høster afgrøder fra til vores måltider. Jeg kan rigtig godt lide, at børnene tidligt får en forståelse for, hvorfra maden kommer.

Jeg laver årsplan, som hænger fremme så forældrene kan følge med i hvad vi laver, i forhold til Grønne Spirer, denne årsplan er ligeledes sendt til Friluftsrådet. En gang om året sender jeg dokumentation ind, som skal godkendes, for på ny at blive certificeret, og beholde retten, til at flage grønt. Jeg har 5 grønne flag.
I 2017 kom der et blåt flag fra Friluftsrådet ved navn:”Spring ud i naturen”, som er et flag, der uddeles til institutioner og pasningsordninger, der bevidst arbejder med børnenes 18 grundbevægelser med naturen som springbræt. Jeg har blåt flag.

De 18 grundbevægelser er følgende:

gå, kravle, trille, springe, klatre, løbe, krybe, balancere, snurre, skubbe, gribe, gynge, trække, svinge, hinke, hoppe, vippe, kaste.

Hent mere inspiration om Grønne Spirer www.groennespirer.dk

Årsplan

Januar: Vi koger fedt til fuglene, vi bruger vores egne solsikkefrø. Hvis vi har sne kan vi kælke og bygge en snemand.
Februar: Hvis det er frostvejr kan vi lave en is-uro. Vi bager fastelavnsboller, måske laver vi æblechips. Hvis vi finder de første vintergækker, skal vi lave gækkebreve.
Marts: Vi laver græstrolde. Vi går og kigger efter forårstegn.
April: Vi begynder i urtehaven, vi skal lægge kartofler og have sået de andre ting, som vi vælger at dyrke i år. Vi sår karse i mælkekartoner som vi pynter, måske laver vi påskepynt.
Maj: Vi sår færdig i urtehaven. Vi laver mælkebøtte sirup, bager hveder og maler med blomster.
Juni: Vi plukker hyldeblomster til saft og hyldekærester. Vi laver perler af hyldegrene.
Juli: Vi plukker jordbær og passer haven. Måske kan vi høste de første ting i urtehaven. Vi holder sommerferie.
August: Nu kan vi rigtig høste i haven, vi skal sylte rødbeder og lave andre lækre ting. Vi går tur i markerne.
September:

 

Vi skal samle æbler til grød og mos, måske laver vi også æblechips. Vi skal en tur ned til vores egen frugthave og se om det bliver i år, vi skal høste lidt frugt af egen avl for første gang.
Oktober:

 

 

 

November:

Vi samler kastanjer til at lege med, vi kan måske lave dyr. Vi leger med dem i hele haven, de bliver brugt til mad i legehuset. Vi laver en græskarlygte, som vi sætter lys i. Vi skal lege med grene og blade. Vi samler bogskaller og andet til vores kommende juledekorationer.

Vi laver et efterårsbillede, vi bruger en træramme med hønsenet, som vi sætter flotte ting fast på. Vi laver måske et erindringsglas.

December: Vi synger julesange, bager luciabrød, vi laver julegaver og julepynt.