Opskrifter / Naturideer
Bananchips
Bananer skæres i ultra tynde skiver, og lægges på en plade, bages ved 100 grader varmluft i 45 min til en time (til de er sprøde)
Blomster “maling”
Vi har samlet nogle forskellige blomster og planter, dem maler vi med på nogle små kort af karton, de kan blive rigtig fine.
Boller med skvalderkål
Ca 14-18 boller alt efter hvor store man ønsker dem.
1/2 liter skvalderkål
Skyl skvalderkålen grundigt, skold ved at hælde kogt vand over, skyl igen med koldt vand, knug vandet ud af kålen og hak den groft.
5 dl lunkent vand
25 g gær
1 dl græskarkerner… ristet og hakket en smule
1 tsk salt
2 spsk. rapsolie
1 dl polentamel (majsmel) både alm. og groft kan bruges
1 dl groft mel…. fuldkorn, rug (kan udelades)
ca 450-500 g hvedemel
Opløs gæren i det lune vand
Tilsæt rapsolie, lidt mel sammen med salt, kerner, den hakkede skvalderkål, polentamel
Rør og tilsæt hvedemel til dejen slipper skålen, den må gerne være lidt fugtig.
Hæver et lunt sted med et fugtigt viskestykke over til dobbelt størrelse 1 1/2-2 timer
Formes med lidt koldt vand på fingrene og sættes på plader med bagepapir drysset med lidt polentamel
Hæver 1/2 time under et fugtigt viskestykke
Bages ved 200 grader i ca 15-18 min
Brydebrød
Det smukkeste og lækreste brydebrød
50 g gær
800 g koldt vand
3 spsk. olivenolie
1 1/2 spsk. salt
Ca 1400 g hvedemel
Pynt:
Æg til pensling
Sesam
Salt
Birkes
Solsikkekerner
Græskarkerner
kommen
Efter ønske og smag
Opløs gæren i vandet og tilsæt olien
tilsæt næsten alt mel ( hold lidt tilbage) og salt
Ælt i hånden i ca 10 min, dejen skal slippe skålen, men stadig føles lidt klæg ( du kan også bruge røremaskine på laveste hastighed)
hæv under klæde i to timer
Hæld dejen ud på et bord med mel, del i 3 stykker, som igen deles i 10 stykker hver så ens som muligt
Formes til boller og sættes i bradepande beklædt med bagepapir med få cm mellemrum
Efterhæver under klæde i en time
Pisk ægget sammen og pensel bollerne forsigtigt og pynt med det ønskede fyld, drys med havsalt og evt. timian. Jeg lægger hele timian kviste på toppen og bager med.
Bages ved 225 grader i ca 30-40 min alt efter ovn.
Jeg pynter af med hele kviste af timian på toppen ved servering
Brændenældebrød
Husk handsker 🙂
1/2 liter vand
25 g gær
1/2 dl olivenolie
1 tsk rørsukker
1 dl sorte oliven uden sten
1/2- 1 liter brændenældeblade
1 dl solsikkekerner (eller græskarkerner)
150 g groft rugmel
1- 1 1/2 tsk groft salt
ca 450 g hvedemel
10 store skyllede brændenældeblade til pynt
Opløs gæren i det lune vand
Tilsæt sukker, olie, hakkede oliven, dampede og hakkede brændenældeblade og kerner
Rør rugmel i og tilsæt salt
Tilsæt nu lidt efter lidt hvedemel, dejen skal være ret fugtig, men ikke flydende
Kom film over dejfadet og lad dejen hæve et lunt sted til dobbelt størrelse 1-2 timer
Rør lidt i dejen med en dejskraber uden at ælte og fordel dejen i to runde kageforme
Efterhæver i 30 min
Pensl brødene med æg, pynt med de skyllede brændenældeblade og pensl igen
Bages i ca 30 min ved 200 grader ( alt efter ovn og brødenes tykkelse)
Super lækkert brød til f.eks. tapas
Burgerboller med rugmel
50 g gær
5 dl lunkent vand
2 1/2 tsk sukker
1 tsk salt
2 æg
0,4 dl olie
150 g groft rugmel
100 g havregryn
500-550 g hvedemel
Opløs gæren i vandet og tilsæt sukker, olie og æg
Rør rugmel, havregryn og salt i
Ælt hvedemel i efter behov, ælt det godt igennem
Lad dejen hæve en time
Slå dejen ned og del den i 10-12 stykker alt efter hvor store bollerne ønskes
Rul til boller og tryg dem flade, så de er ca 2 cm i højden, lad dem efterhæve 30 min på pladen
Hvis man ønsker fine skinnende boller så kan de pensles med æg og evt. drysses med sesam. Du kan også pensle med mælk
Bag ved 200 grader i ca 12-15 min alt efter ovnen
Fastelavnskatte
Vi har klippet katte til vores fastelavnsris, knurhårene er nogle tørre og visne slyngplanter vi fandt ved vores legehus, de er blevet dekoreret med blyant, det kan nemt ses på sort, så har de fået øjne og snor.
Fuglefedt
Vi koger fedt til fugleklokker, det er børnene meget glade for, de holder selv øje med når vores klokker er tomme, så er det tiden igen. Vi hænger fedt ud hele året, så har vi stor glæde af småfuglene og deres unger.
Opskrift på fuglefedt:
1 kg fedt (det kan være svinefedt, palmin eller margarine)
1 kg frø og nødder, alle slags frø og nødder kan bruges, vi bruger også havregryn og solsikkekerner, som vi får fra vores solsikkeblomster om sommeren.
Smelt fedet og kom frøblandingen i, lad det køle lidt til det bliver hvidt og stivner. Børnene kan nu nemt med fingrene putte det ned i klokkerne, man kan også bruge grankogler, som de selv har samlet, de ser fine ud med fedt i, når de kommer op at hænge.
Glas med minder
Vi har været en tur rundt i haven, børnene har samlet forskellige ting, som de synes er flotte, det kan være blade, blomster, sten, katsanjer som de nu har lyst til.
Når vi er færdige med at samle, putter de deres naturskatte ned i et glas, derefter fyldes glasset med olie eller eddike, skrug låget på, og det kan pynte længe.
Har man samlet sten ved stranden, skal man ikke bruge eddike, da det fjerner kalk, og stenene kan komme til, at se kedelige ud.
Gløgg – alkoholfri
Gløgg- her er lige en dejlig opskrift på alkoholfri gløgg (også kaldet børnegløgg) til juleafslutningen, så kan alle drikke gløgg.
Opskrift til 1 liter (ca 8 glas)
5 dl solbærsaft
5 dl æblejuice
2 kanelstænger
1 spsk. pomeransskal
15 kryddernelliker
2 tsk. kardemomme
1 tsk vaniliesukker (der kan også bruges en halv stang vanilje, husk at blande kornene med lidt sukker, selve stangen kan med fordel koges med, her tilsættes det bare når man har siet gløggen)
Bland alle ingredienserne på nær vaniliesukkeret i en gryde. Lad gløggen koge og derpå afkøle, si den og tilsæt vaniljesukkeret.
Gransaft
Ca 500 g nye små granskud
1 kg sukker
1-2 økologisk citroner
3 liter vand
Skyl de friske granskud i koldt vand
Kog i gryde med 3 liter vand i 15-20 minutter
Sigt granskuddene fra gennem et klæde
Kog op med sukker og saften fra citronerne (smag til med mere sukker og citron )
Hældes på skoldede og atamon skyllede flasker
Opbevares på køl eller fryses ned
Ved servering blandes med vans efter smag
Græstrolde
Vi laver græstrolde, børnene elsker dem, når de begynder at få hår, der bliver holdt øje med dem hver dag.
Lav din egen græstrold, du skal bruge:
En nylonstrømpe
Græsfrø
Savsmuld
Gummibånd
Øjne og lim
Tag nylonstrømpen, lav en knude, som vippes ind i strømpen. Put en håndfuld græsfrø ind i bunden af strømpen, oven på knuden. Fyld derefter med savsmuld, til der er et rundt hoved, bind en knude i bunden, og klip det overskydende strømpe af. Form til næse og øre, sæt gummibånd omkring, lim øjne på. Gennemvæd trolden med vand…….vent nogle dage og se trolden få hår.
Gulerodsboller
Vi får boller hver dag, af og til kaster børnene sig også ud i bagningens kunst, med stor begejstring, så har de boller med hjem til familien.
Opskrift på boller:
4-5 del lunkent vand
50 g gær
2 spsk sukker eller farin
1 dl olie
1 dl 5- kornsblanding
1 dl fuldkornshvedemel
1 1/2 dl havregryn
1 tsk salt
4-5 revne gulerødder
ca 600-650 g hvedemel
Opløs gæren i vandet, tilsæt sukker,olie, kornblanding, fuldkornsmel, havregryn, salt, gulerødder, lad det gerne stå 5 min og trække, tilsæt da mel, dejen må ikke blive for tør.
Lad dejen hvile 30-45 min
Form til boller, sættes på plade, efterhæver 25 min
Bages i ca 12-14 min ved 200 grader varmluft, til de er gyldne.
Man kan sagtens varierer med forskellige slags frø og kerner, prøv også med revet rødbede, det bliver nogle flotte boller.
Gulerodsbrud
Opskrift
50 g gær
½ liter vand
1 kg hvid hvede
130 g blødt smør
2 tsk salt
50 g sukker
1 æg
Fyld
200-300 g groftrevne gulerødder
100 g solsikkekerner (50 g kan evt erstattes med græskarkerner)
2 æg
Rør gæren ud i vandet. Tilsæt resten af ingredienserne og rør dejen sammen til en bolledej. Dejen skal være blød, så hold lidt igen med melet. Bland ingredienserne til fyldet i en anden skål, hæld det over dejen og vend dejen rundt nogle gange, så fyldet lægger sig udenom dejen. Sæt 16-20 brud på en bageplade med bagepapir, brug to skeer. Lad de bløde brud hæve i ca 30 minutter. Bag dem ved 200-225 grader ca 10-15 minutter, til de er lysebrune.
Honningkager
Vi bager honningkager og julehygger.
Opskrift på honningkager:
1/2 kg honning smeltes og her i røres 1 tsk. natron, der tilsættes
30 g smør
1/2 kg brun farin
3 æg
1 bøtte pommeranskal
2 tsk. stødte nelliker
2 tsk. stødt kanel
2 tsk. kardemomme
800-850 g hvedemel
Dejen står til næste dag, rulles ud og stikkes ud i de ønskede former, sættes på plade, med afstand på bagepapir.
Bages i ca 10 min ved 200 grader.
Opbevares i lufttæt beholder med en humbel rugbrød, så de bliver bløde.
Kan evt. pyntes med glansbilleder og glasur, eller hvad man har lyst til. Når man pynter med glasur, røres den med lidt past. æggehvide, så den ikke knækker.
Hveder
Vi bager hveder, det er altid hyggeligt at bage, og blive godt klistret.
Opskrift på hveder:
Ca 500 g hvedemel
1 dl mælk
1 dl vand
50 g smør
50 g gær
1 tsk salt
1 tsk sukker
1 æg
1/2-1 tsk kardemomme (kan udelades)
pensling med vand
Smøret smeltes, mælk og vand tilsættes, gæren opløses heri.
Tilsæt sukker, salt lidt mel, æg og kardemomme, til sidst mel igen så dejen er fin og glat, ikke for tør.
Hæver 1/2 time, slås ned og æltes godt.
Formes til boller og sættes tæt på pladen, så de hæver sammen og bliver firkantet, som hveder skal være (jeg sætter gerne 20 boller på en plade)
Hæver igen ca 20 min over damp, jeg sætter pladen i ovnen, og placerer en skål med kogende vand i bunden af ovnen, lågen står åben, eller delvist åben.
Efter 20 min, tages pladen forsigtigt ud af ovnen, står på køkkenbordet til ovnen er varmet op til 200 grader (alm. ovn)
Bages ca 15-20 min
Hybenmarmelade
Vi laver hybenmarmelade, en anderledes marmelade, rig på c-vitamin
Opskrift på hybenmarmelade:
1.5 kg hyben eller 750 g rensede hybenskaller
0.5 l vand
Saft fra 1 citron
500 g økologisk rørsukker
2-3 spsk rød melantin
1 stang vanilie
Pluk modne hyben (se dig for, orm er glade for hyben, der er færre orm i planter der står kystnært) skyl og rens.
Når du renser hyben, fjern først blomst og stængel med en lille kniv, skær over på langs og pil de hvide frø ud med bunden af en teske, resten kan koges til marmelade.
Kog dem i en gryde med vand og citronsaft i 15 min.
Hæld det meste af sukkeret i og kog i 10 min.
Bland melantin og det sidste sukker, hæld det i marmeladen under omrøring, kog i 2 min.
Skum marmeladen, hæld på skoldede og atamonskyllede glas.
Hybenrose perler
Vi laver pilgrimsperler, som er perler lavet af hybenroser, man brugte som pilgrimsrejsende i gammel tid. Når man vandrede i måneder, var det ikke lige muligt med bad hver dag, som vi andre kender i dag, så man havde halskæder med disse perler i, der duftede når man fik det varmt.
Opskrift på pilgrimsperler:
Pluk en stor grydefuld hybenroser (brug en gammel gryde)
Fyld gryden med vand, det skal nå op over roserne.
Kog roserne for svag varme 1 time om dagen i op til en uge, roserne sigtes fra til sidst og blandingen koges ind til en sort klistret masse, som formes til perler, sæt en tændstik igennem perlerne imens de tørre, så de kan komme på snor.
Hybenrose sukker
De plukkede hybenroseblade skylles og duppes tørre i et viskestykke.
Brug en minihakker og hak bladene med sukker, jo mere det hakkes, jo finere bliver det.
Bredes ud på en bageplade med bagepapir og tørres i ovnen ved 50 grader i ca. 3-4 timer, det vendes under vejs. Det er vigtigt, at det bliver helt tørt, inden det tages ud, køler lidt og fyldes på rene glas.
Brug sukkeret som pynt på kager og desserter.
Hyldeblomst saft
Vi har plukket hyldeblomster til hyldeblomstsaft.
Opskrift på hyldeblomstsaft:
50 blomsterskærme – klip de grønne stilke af, jo mere stilk, des mere bitterhed.
3 økologiske citroner
3 spsk citronsyre
2 kg lyst økologisk rørsukker
2 l vand
Bring vandet i kog på komfuret.
Ryst de små dyr ud af blomsterskærmene og læg dem i en stor gryde.
Skær citronerne i tynde skiver og læg dem ovenpå blomsterne.
Drys citronsyre og sukker over.
Hæld det kogende vand over og rør rundt.
Læg låg på gryden og sæt den på køl i tre døgn, rør jævnligt rundt i blandingen.
Hæld saften gennem et rent klæde, og fordel i egnet emballage, alt efter opbevaringsønske.
Saften kan fryses, kan også opbevares i køleskab, hvis du bruger den hurtigt.
Hyldebærsuppe
Vi har været på tur og samlet hyldebær og æbler, til eftermiddagsmad skal vi have hyldebær suppe med kold risengrød og dampede kanelæbler.
Opskrift på hyldebærsuppe:
1 kg hyldebær (modne)
1 liter vand
2 skrællede æbler, skåret i både (gerne madæbler)
1 kanelstang
1-2 nillikker
Ca 100 g sukker
Maziena rørt ud i en smule koldt vand
Klip de grove stilke fra og kassèr dem.
Kog hyldebærrene i ca 20 min ved svag varme og si dem (gem suppen, kassèr bærrerne)
Giv suppen et opkog, og smag til med sukker ( nogle gange er 100 g sukker for meget, andre gange for lidt.
Lad æblebådene koge med i 5 min, de skal ikke være smattede.
Jævn suppen med Maizena.
Server med små klatter kold risengrød, og lidt små dampede æbler i tern vendt i en lille smule kanel.
Variation: tilsæt evt. lidt æblemost eller lad et par skiver citron (økologisk) koge med de sidste 5 min.
Som fyld kan også bruges tvebakker, ristet havregryn eller brødcroutoner. Hvis man bruger suppen som dessert (her er suppen kold) kan det være, æblebåde, is, flødeskum eller melonkugler.
Hyldekærester
Vi laver hyldekærester, som er hyldeskærme dyppet i pandekagedej, børnene kiggede undrene på dem, men de blev spist med velbehag.
Opskrift på pandekagedej:
6 æg
1 tsk salt
ca 250 g mel
1/2 liter mælk
1/2 tsk bagepulver (i den oprindelige opskrift bruger man 1 dl øl, men det gør jeg ikke når det er til børnene)
100 g smeltet margarine (jeg bruger tit flydende Becel)
Hyldeskærmene rengøres (rystes for evt. smådyr)
En gryde med olie varmes op på komfuret, prøv om olien er klar med en tændstik (er den klar syder det rundt om tændstikken)
Dyp hyldeskæemene i pandekagedejen og steg den i gryden, hvis stilkene er gode lange, kan man fint holde i dem (men selvfølgelig, pas på, det er varme sager)
Ingefær stjerner
350 g hvedemel
2 tsk stødt ingefær
1 tsk bagepulver
175 g brun farin
115 g koldt smør
1 æg
75 g mørk sirup
evt til pynt:
flormelis, frugtfarve og krymmel
Bland mel, ingefær, bagepulver og farin, skær smøret i tern og smuldr det i melblandingen. Bland æg og sirup og ælt det hele sammen.
Rul dejen ud i ca 3 mm tykkelse og stik kagerne ud.
Bag kagerne ved 180 grader i ca 8-10 min.
Kagerne kan evt. pyntes når de er helt kolde.
Islygter
islygter er en anden sjov ting man kan lave, når det er frostvejr.
Fyld en spand med vand, sæt en mindre spand ned i midten med noget tungt i, så den bliver stående. Næste dag kan man fjerne først den lille spand, ved at fylde den op med varmt vand, så slipper den, bagefter hælder man varmt vand uden på den store spand. Så har man et rør af is, hvor der kan placeres et lys i midten.
Der er selvfølgelig andre, meget flotte men også avancerede lygter, dem her kan børnene lave.
Is uro
Vi laver is-ophæng, det er en hyggelig aktivitet, når det er frostvejr.
Vi samler alle formene i sandkassen, de bliver fyldt med vand. I vandet lægger vi et blad, lidt græs eller hvad vi kan finde i haven, og så selvfølgelig en snor til ophæng. Næste dag har man de sødeste ophæng.
Jordbær is
Vi lavede også vores skønne jordbær is til vores sommerfest, med vores egne jordbær naturligvis.
Opskrift på jordbær is:
400 g jordbær
175 g sukker
2 tsk vaniliesukker ( eller 1 vanilie stang)
2 dl letmælk
3 1/2 dl fløde
Jordbær, sukker, vanilie og mælk blendes godt, fløden piskes til skum og vendes i, hældes på formen og fryses.
Jordbær smoothie
Vi har været i fryseren og hentet nogle af vores jordbær, som vi har plukket tidligere på året, lavet til en lækker smoothie, køler de dejligt på en varm dag.
Opskrift:
ca. 500 g frosne jordbær
2 modne bananer
saften af 1-2 appelsiner
1 tsk vaniliesukker
lidt græsk youghurt, til konssistensen passer.
Jordbærmarmelade
Opskrift:
2 kg jordbær renset og skyllet
ca 2 dl vand (kan udelades)
ca 1-1.5 kg sukker efter smag
7-8 tsk rød melantin
Kog jordbærene i 10 min uden låg, skummes og tages af varmen.
Kom det meste af sukkeret i, rør rundt ( nogle gange blender jeg det hele , når jeg når her til)bland melantinen med det sidste sukker, hæld blandingen i under omrøring, kog op i 1 min. Tag lidt marmelade op på en underkob, så det køler hurtigt for at se om konsistensen passer, ellers kan der tilsætts mere melantin og koges op igen.
Kom marmeladen på skoldede og atamonskylede glas.
Kanel hjerter
ca 20 stk
50 g smør
2 dl mælk
25 g gær
75 g sukker
1 knivspids salt
50 g fuldkornsspelt mel
ca 300-350 g hvedemel
fyld
50 g smør
50 g sukker eller brun farin
2 tsk kanel
Smelt smøret og bland det med mælken, opløs gæren heri, tilsæt sukkeret, det grøve mel og salt, derefter hvedemel til dejen lige slipper skålen, pas på den ikke bliver for tør, den skal være blød og smedig.
Dejen hæver 1 time.
Ælt dejen igennem, tril den til en lang pølse, og rul den til en aflang plade. Fyldet smøres på, rul dejen sammen til en rulle. Skær ca 20 skiver og læg dem i bageforme, seliconeforme er gode. Efterhæver 20 minutter, pensles med æg og drysses med perlesukker.
bages ved 200 grader i ca 12-14 minutter.
Klejner
Skøn gammel opskrift, fra min fars bageri.
230 g margarine
200 g melis
2 æg
1 kop kærnemælk
3 tsk bagepulver
Det mel dejen kan tage, den skal kunne rulles ud.
Ælt det hele godt sammen. Rul ud og skær ud i skrå rektangler, brug evt. en klejne sporer, vrid klejnerne
Kog klejnerne i palmin, hold øje, så de ikke bliver for mørke, dryp af på fedtsugende papir. (prøv først med en tændstik om olien er klar, når man stikker træenden i olien skal det bruse omkring pinden)
Hvis man ønsker citron saft og skal eller måske kardemomme, kan dette sagtens tilsættes når man samler dejen.
Knækbrød
1 dl sesamfrø
1 dl havregryn
1 dl hørfrø
1 dl solsikkekerner
1 dl græskarkerner
3 dl mel
1 tsk bagepulver
1-2 tsk salt
2 dl vand
1,25 dl olie
Kerner, mel og bagepulver (alt det tørre) blandes, tilsæt vand og olie, rør godt. Del dejen på to plader med bagepapir. Brug et andet stykke bagepapir at lægge over, rul ud med kagerulle, eller glat dejen ud med hænderne, træk det øverste stykke papir af. Dejen skæres (ridses) ud i det antal stykker man ønsker, inden bagning.
Bages ved 190 grader i ca 15-18 minutter.
Luciabrød
Den 13. december bager vi selvfølgelig Luciabrød, det blev nogle meget flotte brød, som vi hyggede os med denne dag.
Opskrift på Luciabrød ca 24 stk.
2.5 dl mælk
25 g gær
75 g smør
0.25 g safran
0.5 dl sukker
0.25 tsk salt
2.5 spsk vand
2 æg (plus æg til pensling)
ca 450 g mel
rosiner til pynt
Smøret smeltes og blandes med mælk og safran (safranen stødes med lidt sukker). Gæren røres ud i lunkent vand tilsættes sukker og salt, de to blandinger hældes sammen, tilsæt æg og rør godt. Tilsæt mel lidt efter lidt, ælt dejen godt, kan godt klistre lidt, pas på med ekstra mel, de kan nemt blive tørre.
Dejen hæver i 1 1/2 time.
Tril til pølser, der formes til små S’er, pyntes med rosiner, og pensles med æg.
Efterhæver 1/2 time.
Ovnen varmes op til 200 grader, sæt brødene ind og bag ca 10-12 min, til de er smukt gyldne.
Madpandekager med skvalderkål
Ca 5 styk
1/2 liter skvalderkål
2 æg
2 1/2 dl mælk
1 dl revet parmesanost
1 spsk. rapsolie
1/2 tsk ramsløgsalt eller almindeligt salt
1 tsk revet eller stødt muskatnød
1 dl fuldkornsmel
125 g hvedemel
lidt smør til stegningen
Skyl og skold skvalderkålen og hak den groft
Blend alle ingredienser
Steg pandekagerne på en god varm pande i lidt smør
Forslag til fyld:
Flødeost natural med lidt god hamburgerryg eller skinke evt. løg og radiser.
Rygeostecreme og laks med lidt grønt, purløg og radiser.
Mandler med salt
1 pose mandler
salt
evt. krydderier
vand
Skær hjørnet af posen med mandler og fyld posen med vand, ryst så alle mandler er våde.
Hæld vandet fra igen og læg mandlerne ud på en bageplade med bagepapir
Drys rundhåndet med salt og masser det ind med fingrene
Spred mandlerne ud og sæt dem i ovnen ved 150 grader ca 1/2 time
Nu har du dine egne lækre saltmandler
Du kan også bruge andre nødder
Modellervoks
Vi laver vores egen modellervoks, den er dejlig, at arbejde med, ikke farlig at spise og billig, at lave.
opskrift:
400 g mel, 100 g salt og 2 tsk vinsyre blandes.
4 dl vand, 2 spsk olie bringes i kog, tilsæt evt. frugtfarve.
Gryden tages af varmen, melblandingen tilsættes, æltes godt.
Mælkebøttesirup
Vi laver mælkebøttesirup, en dejlig sirup, lavet af den gule ret udskældte blomst, som vi elsker her hos os, både når den blomstrer og står i frø.
Vi samler mælkebøttehoveder til vores sirup.
Opskrift på mælkebøttesirup:
500 g mælkebøtteblomster (kun det gule, ellers bliver det bittert)
2 økologiske citroner
2,5 liter vand
2 kg rørsukker
Mælkebøtter og citroner i skiver koges i vandet i 10 minutter, sies i dørslag og derefter i stofble.
Tilsæt rørsukkeret og kog for svag varme i ca 1 1/2 time.
Ramsløg pesto
1 stor håndfuld ramsløg
1 dl. olivenolie
1/2 citron, saft heraf
2 fed hvidløg (kan udelades)
100 g mandler
25 g revet parmesan ost
Alle ingredienser blandes i en minihakker og mixes godt.
Smages til med salt og evt. mere citron.
Konsistens tilpasses med lidt mere eller mindre olie.
Ramsløg salt
Skyl ramsløg bladene godt og tør dem i et viskestykke.
Bland ramsløg bladene og groft salt i en minihakker og hak til det er godt blandet.
Bredes ud på en bageplade og sættes i ovnen ved 50 grader varmluft indtil det er tørret, vend det undervejs og hav tålmodighed, det tager 3-4 timer.
Lad det køle helt af inden det hældes på rene glas.
Pebernødder
Denne opskrift er jeg nødt til, at dele med jer, det er skønne gammeldags hjemmebagte pebernødder, de er med speltmel og hvid hvede, og nemme, at arbejde med, flyder ikke ud, ca 150 stk.
200 g. hvedemel
50 g. hvid hvede
50 g. fuldkorns speltmel
100 g. smør
75 g. brun farin
1 knivspids salt
1/2 tsk hjortetaksalt (opløst i 2 spsk vand)
2 æg
1 tsk kardemomme
1 tsk kanel
1 knivspids hvid peber
1/2 tsk stødt ingefær
1 tsk stødt nellike
1/2 tsk stødt muskat
Bland alle ingredienserne, og ælt dejen godt. Tril til stænger og skær ud, kan evt. trilles til kugler, eller bare sættes på plade med bagepapir.
Bages ved 180 grader i ca. 10-12 minutter
Så er der skønne pebernødder, med lidt omtanke for det gode.
Rudolf
Vi har lavet Rudolf med den røde tud som julepynt.
Lav et omrids af barnets ene fod, og begge hænder, klip ud. Foden er hovedet, hænderne er gevir, der klippes en rød næse,tegn øjne og sæt snor i. Pynt evt med glimmer lim eller lad børnene farve dem. Husk at skrive årstal.
Pebernødder
Vi hygger os med at trille pebernødder.
Opskrift på pebernødder
250g smør
200 g sukker
1 spsk sirup
1 æg
1 tsk stødt ingefær
1 tsk stødt kanel
1 tsk stødt nelliker
2 tsk natron
ca 400 g hvedemel
Rør fedtstof, sukker og sirup til en luftig creme, tilsæt ægget, og rør godt sammen.
Bland krydderier, natron og mel, ælt sammen med cremen.
Tril til små kugler på størrelse med en hasselnød, sæt med afstand, på plade med bagepapir.
Bag pebernødderne ved 200 grader i ca 7-10 minutter, alt efter ovnen.
Opbevar i lufttæt beholder.
Rabarber saft
500 g rabarber
2 dl rørsukker
1 liter vand
Rens rabarberne og skær dem i mindre stykker
Læg rabarber, sukker og vand i en gryde, kog op og kog for svag varme i 10-15 minutter
Sigt gennem et klæde, pres det sidste saft ud med en grydeske
Hæld på skoldede atamon skyllede flasker, opbevar på køl
Ved servering bland med vand efter smag
Syrensaft
40 klaser syrenblomster
3 økologiske citroner
1,8 kg sukker
60 g citronsyre
2,5 liter kogende vand
1/4 tsk atamon
Læg blomsterne i en rummelig gryde (fjern så meget stilk som muligt, de giver bitter smag)
Hæld sukker og citronsyre på
Vask og skær citronerne i skiver og læg dem på
Hæld det kogende vand over og tilsæt atamon
Trækker nu ca 6-8 timer, rør jævnligt rundt i blandingen for at opløse sukkeret
Efter 6-8 timer fiskes fyldet op med en hul ske
Lad blandingen stå nogle dage og rør jævnligt til sukkeret er helt opløst
Sigtes gennem et klæde
Hældes på skoldede og atamon skyllede flasker
Opbevares på køl
Ved servering blandes med vand efter smag
Smagen på denne saft er grape agtig
Æble muffins med skovsyre
12-16 styk
2,25 dl sukker
3 æg
3,25 dl mel
2 tsk bagepulver
1 dl yoghurt natural
0,5 dl olie
2-3 æbler
2-3 spsk. hk. skovsyre
Pisk æg og sukker godt
Vend mel, bagepulver, yoghurt og olie i æggeblandingen
Vask og skær æblerne i tern, skyl og hak skovsyren og vend det i dejen
Fordel i forme
Bag ved 200 grader i ca 12-15 min til de er gyldne
Prøv med tændstik om de er bagt